فهرست مطالب

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال سی و یکم شماره 3 (پیاپی 93، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/29
  • تعداد عناوین: 14
|
  • آزاده ملک زاده شفارودی*، حامد امینی زهان، محمدحسن کریم پور صفحات 419-434

    منطقه مس کیمیا در مجموعه آتشفشانی-رسوبی ایوسن شمال غرب بردسکن در استان خراسان رضوی قرار دارد. زمین شناسی منطقه شامل سنگ های آتشفشانی با ترکیب آندزیتی-بازالتی، کنگلومرا با قطعه های آندزیتی، سنگ آهک نومولیت دار و ماسه سنگ توفی است. کانی سازی در واحدهای آندزیتی و کنگلومرا و همچنین در مرز بین این واحدها به شکل رگچه، پرکننده حفره ها، و جانشینی و پراکنده دیده می شود. کانی های اولیه کالکوزیت، پیریت و کانی های ثانویه مالاکیت، کوولیت و اکسیدآهن هستند. گسل های منطقه در دو راستای شمال شرقی-جنوب غربی و شمال غربی-جنوب شرقی با شیب 45 درجه قرار دارند. رگچه های اصلی در منطقه کلسیت-کوارتز-پیریت، کلسیت-کالکوزیت و کلسیت-باریت-پیریت هستند. دگرسانی های در ارتباط با رگچه، سیلیسی و کربناتی و مربوط به واحدهای آذرین، پروپلیتی، کربناتی و کلریتی هستند. مقدار عنصر مس در منطقه بین 6950 و 47935 گرم بر تن است و سایر عناصر مقدار کمی دارند. براساس بررسی های سیال های درگیر، کمترین دمای تشکیل بین 228 تا 368 درجه سانتی گراد و درجه شوری بین 4/10 تا 9/16درصد است. براساس شواهد سنگ میزبان، ساخت و بافت ها، کانی سازی و دگرسانی های موجود، کانی سازی مس در منطقه مس کیمیا از نوع مانتو است.

    کلیدواژگان: کانی شناسی، زمین شیمی، سیال های درگیر، مس مانتو، پهنه سبزوار
  • محسن مرتضوی راوری*، فریبا جمشیدی، عباس آسیابانها صفحات 435-454

    فعالیت ماگمایی بازیک کرتاسه پسین در بخش شمالی کمان ماگمایی ارومیه- دختر شامل سنگ های بازالتی و آندزیت بازالتی آهکی قلیایی (دگرگونه) است که گاه همراه با سنگ های مختلف آذرآواری و رسوبی تشکیل شده اند. این سنگ ها با الگوهای زمین شیمیایی مشابهی شامل غنی شدگی عناصر خاکی نادر سبک(LREE)  و سنگ دوست بزرگ یون(LILE)  و تهی شدگی از عناصر با شدت میدان بالا (HFSE; Nb, Ta, Ti) مشخص می شوند. این شواهد زمین شیمیایی بیانگر فعالیت ماگمایی در ارتباط با قوس های آتشفشانی و محیط فرورانش هستند. افزون بر این، الگوهای تقریبا مسطح عناصر خاکی نادر سنگین (HREE)، الگویی مشابه بازالت های جزایر اقیانوسی (OIB) را به یاد می آورند. سنگ های بازالتی مورد بررسی با نسبت های اولیه 87Sr/86Sr از 70404/0 تا 70414/0 و مقادیر مثبت و یکنواخت (t) εNd از 1 تا 4/4 مشخص می شوند، که بیانگر ترکیب گوشته ای خاستگاه این سنگ هاست. مدلسازی عناصر کمیاب و ایزوتوپی نشان می دهد که سنگ های مورد بررسی از ذوب بخشی یک گوشته سنگ کره ای دگرنهاده در عمق تغییر اسپینل به گارنت شکل گرفته اند. فعالیت ماگمایی در این منطقه به احتمال بسیار در یک محیط آتشفشانی کمانی ناشی از بالا آمدن سست کره در پاسخ به عقبگرد سنگ کره اقیانوسی و در نتیجه کشش صفحه بالایی در 80 میلیون سال پیش انجام شده است.

    کلیدواژگان: سنگ های آتشفشانی کرتاسه، کمان ماگمایی ارومیه-دختر، نظام کششی، گوشته سست کره ای، اجزای در ارتباط با فرورانش
  • مریم سادات مظهری، سعید سعادت*، سید احمد مظاهری، سید مسعود همام صفحات 455-466

    منطقه معدنی مورد بررسی در شمال شرق قطعه لوت و در رشته کوه آهنگران واقع است. واحدهای سنگی منطقه اغلب شامل واحدهای آهکی و سنگ های کربناتی دگرگون شده هستند که توده های نفوذی با ترکیب دیوریت، مونزودیوریت، گرانودیوریت و گرانیت در آنها نفوذ نموده اند. بر اساس کنترل ساختاری پهنه کانی سازی و تشکیل جانشینی دگرنهادی با حضور کانی های آبدار دما پایین چون کلریت و اپیدوت همراه با مگنتیت، می توان کانه زایی آهن منطقه را از نوع اسکارن دما پایین دانست. شیمی کانی مگنتیت و مقادیر Ca، Ti، Al، V، Cr، Ni و Mn نیز شاهدی بر شکل گیری ذخایر اسکارن در منطقه هستند. بررسی های صحرایی نشان دارند که خاستگاه کانی سازی آهن منطقه معدنی، توده نفوذی جوانتر دیگری در عمق است. براساس تحلیل مولفه های محاسبه شده بر پایه عناصر خاکی نادر (REE)، محلول کانه دار با خاستگاه ماگمایی از طریق گسل ها به بالا راه یافته و پس از آمیختگی با سیال های جوی، در نتیجه واکنش با سنگ های کربناتی، کانسنگ آهن را ایجاد نموده است.

    کلیدواژگان: شیمی مگنتیت، کانی سازی آهن، اسکارن دما پایین، آهنگران، لوت
  • لیلی غفوری، سید حسام الدین معین زاده* صفحات 467-478

    معدن سنگ آهن گل‏ گهر، در جنوب‏غربی شهرستان سیرجان، از دیدگاه ساختاری در پهنه ساختاری سنندج-سیرجان قرار دارد و بیشتر آن از سنگ ‏های دگرگونه پالیوزوییک تشکیل شده است. بالاترین درجه دگرگونی سنگ های منطقه مربوط به رخساره آمفیبولیت است. آمفیبولیت های منطقه آشکارا به دو نوع آمفیبولیت و بیوتیت آمفیبولیت تقسیم می شوند که شامل کانی‏های اصلی هورنبلند و پلاژیوکلاز همراه با کانی‏ های فرعی بیوتیت، اسفن، کوارتز، تورمالین و کانی‏های کدر هستند. در بعضی از نمونه ها، بیوتیت نیز به عنوان کانی اصلی یافت شد. کانی‏های ثانویه کلریت، اپیدوت، کلسیت، اکسیدهای آهن و سریسیت به عنوان فازهای برآمده از دگرسانی و همچنین کلریتی و اپیدوتی شدن بیوتیت‏ ها و آمفیبول‏ ها به عنوان شواهدی از دگرگونی پسرونده در حد رخساره اپیدوت آمفیبولیت گسترش یافته ‏اند. بافت آمفیبولیت های منطقه اغلب دانه شکفتی است. براساس داده های شیمی‏کانی آمفیبول،‏ نمونه‏ های مورد بررسی در دو گروه کلسیمی، با ترکیب مگنزیوهورنبلند و پاراگاسیت و سدیمی-کلسیمی با ترکیب وینچیت قرار می گیرند. باتوجه به نتایج دما-فشار سنجی، آمفیبول‏ ها در شرایط گریزندگی اکسیژن بالا و در دمای 600 تا 750 درجه سانتیگراد و فشار تقریبی 3 تا 7 کیلوبار تشکیل شده‏ اند.

    کلیدواژگان: سنندج-سیرجان، گل گهر، آمفیبولیت، شیمی کانی، دما-فشار سنجی
  • اشرف ترکیان*، زهرا شیرمحمدی، سیده راضیه جعفری صفحات 479-496

    منطقه گرمخانی - میهم در جنوب شرق شهرستان قروه و بخش شمال غرب پهنه سنندج-سیرجان واقع است. سنگ های این منطقه شامل تنوعی از سنگ های دگرگونی ناحیه ای و مجاورتی هستند. داده های ریزپردازشی نشان می دهد که آمفیبول ها از نوع مگنزیوهورنبلند، پلاژیوکلازها از نوع آندزین و آلبیت، بیوتیت از زیرمجموعه سیدروفیلیت، میکای سفید از نوع موسکویت و اپیدوت نیز از زیر مجموعه کلینوزوییزیت هستند. بر اساس شیمی آمفیبول ها، سری ماگمایی ماگمای سازنده آن ها، نیمه قلیایی و محیط زمین ساختی آن ابرفرورانشی است. برآوردهای زمین دما-فشارسنجی کانی های آمفیبول و پلاژیوکلاز در آمفیبول شیست ها گستره دمایی 464 تا 570 درجه سانتی گراد و فشار 3 تا 6/5 کیلوبار را نشان می دهد که بیانگر گذر از رخساره شیست سبز به آمفیبولیت است.

    کلیدواژگان: شیمی کانی، شیست سبز، دگرگونی ناحیه ای، دگرگونی مجاورتی، زون سنندج- سیرجان
  • مرضیه غدیرپور، قدرت ترابی*، مرجان قادری، فرشته بیات، نرگس شیردشت زاده صفحات 497-508

    کوه کلوت قندهاری در حدود 40 کیلومتری شمال غرب انارک (استان اصفهان) واقع است. این منطقه بخشی از ایران مرکزی است و در غرب قطعه یزد و نزدیک به افیولیت عشین و محل عبور گسل کویر بزرگ قرار دارد. در شمال غرب انارک، مجموعه افیولیتی عشین، با سنگ آهک‏ های پالیوسن پوشانده شده و با سنگ‏ های آتشفشانی ایوسن قطع گردیده است. سنگ‏ های آتشفشانی ایوسن نیز با استوک گابرویی-دیوریتی ایوسن پسین قطع شده‏ اند. سنگ های آتشفشانی ایوسن کوه کلوت قندهاری بیشتر از نوع آندزیت بوده که در نمونه دستی از خاکستری تیره تا روشن متغیر بوده و دارای بیگانه سنگ های آمفیبولیت هستند. بافت‏ های پورفیری، خال خال، جریانی، غربالی و گلومروپورفیری مهم ترین بافت ها هستند. درشت بلورهای سازنده این آندزیت‏ ها شامل پلاژیوکلاز، آمفیبول و کلینوپیروکسن هستند و زمینه سنگ نیز از این کانی ها و نیز سانیدین، مگنتیت و آپاتیت تشکیل شده است. کانی‏ های زیولیت،کلریت، اپیدوت، سریسیت، کایولینیت و کلسیت نیز کانی های ثانویه ناشی از دگرسانی هستند. نتایج تجزیه شیمی کانی‏ ها نشان می دهد که پلاژیوکلازها از نوع آندزین تا لابرادوریت (مقدار آنورتیت 1/30 تا 3/52 درصد)، پتاسیم فلدسپارها از نوع سانیدین (مقدار ارتوکلاز 6/68 تا 3/71 درصد)، آمفیبول‏ ها کلسیمی و از نوع پارگاسیت (با عدد منیزیم 58/0 تا 71/0) و کلینوپیروکسن‏ ها از نوع دیوپسید (با عدد منیزیم 91/0 تا 93/0) هستند. داده های زمین شیمیایی سنگ کل عناصر اصلی نشان می دهد که این سنگ ها بیشتر از نوع آندزیت و تراکی آندزیت های آهکی قلیایی هستند. درنمودارهای سنگ‏ های آتشفشانی ایوسن کوه کلوت قندهاری بهنجار شده نسبت به کندریت و گوشته اولیه، نمونه ها غنی از عناصر خاکی نادر سبک (LREE) و عناصر سنگ دوست بزرگ یون (LILE) و فقیر از عناصر با شدت میدان بالا (HFSE؛ چون (Ti, Ta, Nb هستند که مشخصه‏ ای از فعالیت ماگمایی در ارتباط با فرورانش است. داده‏ های زمین شیمیایی نشان می دهند که ماگمای اولیه سازنده سنگ های آتشفشانی ایوسن این منطقه از ذوب بخشی با درجه متوسط یک اسپینل لرزولیت گوشته سنگ کره ای به دست آمده اند. دلیل رخداد این فعالیت آتشفشانی نیز به احتمال بسیار فرورانش پوسته اقیانوسی نیوتتیس پیرامون خردقاره شرق- ایران مرکزی (پوسته اقیانوسی عشین و نایین) است. این سنگ ها از نظر محیط زمین ساختی شبیه سنگ های موجود در قوس های آتشفشانی هستند.

    کلیدواژگان: سنگ های آتشفشانی ائوسن، آندزیت، آهکی قلیایی، کوه کلوت قندهاری، انارک، ایران مرکزی
  • مریم زورمند سنگری، احمد احمدی خلجی*، کمال نوری خانکهدانی، زهرا طهماسبی صفحات 509-522

    منطقه مورد بررسی در پهنه زاگرس مرتفع قرار دارد و بخشی از افیولیت نی ریز محسوب می شود. در این منطقه، مجموعه افیولیتی به صورت آمیزه رنگین کوچک شامل چرت های رادیولاریتی و سنگ های پریدوتیتی سرپانتینی شده است. سنگ های پریدوتیتی اغلب از نوع هارزبورژیت به شدت سرپانتینی شده هستند. این سنگ ها دارای الیوین، پیروکسن، سرپانتین و اسپینل هستند که الیوین ها به شدت به سرپانتین و پیروکسن ها به بستیت تبدیل شده اند. از این رو، کانی های گروه سرپانتین بسیار در این سنگ ها دیده می شوند. اسپینل نیز به صورت بی شکل و آمیبی در این سنگ ها یافت می شود. بر اساس شیمی کانی، سرپانتین ها در گستره پایداری هر سه فاز کانیایی لیزاردیت، کریزوتیل و آنتیگوریت و در گستره سرپانتینیت های شبه ریخت قرار دارند و از این رو برآمده از جایگزینی پسرونده الیوین و پیروکسن با سرپانتین ها هستند. همچنین این کانی ها بیشتر در گستره های شبکه الیوین (Ol-mesh) و بستیت کلینوپیروکسن واقع بوده و از این رو ناشی از دگرگونی پسرونده سنگ های هارزبورژیتی و دونیتی هستند. اسپینل ها از نوع کروم اسپینل هستند و در گستره پلوناست قرار دارند. این کروم اسپینل ها از نوع افیولیتی بوده و دارای ماهیت پسماندی هستند. مقادیر پایین TiO2 و غنی شدگی این اسپینل ها از Cr شبیه اسپینل در هارزبورژیت های جلو قوس است. همچنین این اسپینل ها، افزون بر داشتن مشخصه پریدوتیت های آلپی، در گستره همپوشی پریدوتیت های فرافرورانش با آبیسال نیز قرار می گیرند. بنابراین، پریدوتیت های سرپانتینی شده مورد بررسی از درجه های بالای ذوب بخشی (30-25 درصدی) یک گوشته تهی شده و زیر اقیانوسی در یک محیط فرافرورانش - جلو قوس تشکیل شده اند.

    کلیدواژگان: زاگرس مرتفع، افیولیت، بوانات، پریدوتیت های سرپانتینی شده، سرپانتین، اسپینل
  • زینب نادری زاده*، حسین خادمی، شمس الله ایوبی، مختار زلفی باوریانی صفحات 523-536

    هدف از این پژوهش، تعیین پراکندگی پالیگورسکیت و سیلیکات های رسی همراه در بخشی از رسوب های دوران سنوزوییک استان بوشهر بوده است. به این منظور، تعداد 13 نمونه از این سنگ ها جمع آوری و بخش رس آن ها با طیف سنج پراش پرتو ایکس و میکروسکوپ الکترونی روبشی بررسی گردید. نتایج نشان داد که برخی از رسوب ها، دارای کانی پالیگورسکیت هستند، اما شواهدی از حضور این کانی در شیل و مارن آهکی دوره کرتاسه پسین تا ایوسن یافت نشد. در بین سنگ های مورد بررسی، سازند آغاجاری (میوسن-پلیوسن) بیشترین مقدار پالیگورسکیت را دارد. کلریت، ایلیت، اسمکتیت و کایولینیت به همراه کوارتز به عنوان سایر کانی های موجود در سنگ های رسوبی منطقه شناسایی شدند. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی به خوبی حضور پالیگورسکیت را در برخی از سنگ های رسوبی منطقه نشان می دهد. به نظر می رسد که در دوران سنوزوییک، شرایطی چون دریاچه های کم عمق بین کوهی و کولاب ها در منطقه حضور داشته اند.

    کلیدواژگان: پالیگورسکیت، سنوزوئیک، سیلیکات های رسی، استان بوشهر
  • اصغر براتی لک*، یوسف رحیم سوری، زهرا بنیادی صفحات 537-552

    کانسار آهن بالستان در 55 کیلومتری جنوب شرق شهرستان ارومیه قرار دارد. سنگ میزبان اصلی کانه زایی در این کانسار واحد کوارتز سریسیت شیست وابسته به پرکامبرین پسین است. کانه زایی اغلب موازی با شیستوارگی سنگ میزبان است. با وجود این، ساخت پرکننده فضای خالی نیز بسیار در پهنه های گسلی یافت می شود. براساس شواهد صحرایی و بررسی های میکروسکوپی، کانه زایی غالب آهن به صورت مگنتیت است که همراه با پیریت و کالکوپیریت دیده می شود. بررسی های زمین شیمیایی نشان می دهد که الگوی پراکندگی عناصر کمیاب و فرعی و اکسیدهای اصلی در کانسار آهن بالستان شباهت بسیاری به سایر کانسارهای آهن گرمابی دارد. بررسی های ریز دماسنجی میانگین دمای همگن شدگی را 276 درجه سانتی گراد و شوری را 30/7 درصد وزنی معادل نمک طعام برای سیال های درگیر نشان می دهد. بر این اساس، کانسار آهن بالستان را می توان در رده کانسارهای متوسط دما با روند سردشدگی یا در فشار بودن برای تکامل سیال در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: کانسار آهن گرمابی، زمین شیمی، سیال های درگیر، بالستان، پهنه سنندج-سیرجان
  • پریوش مهدوی*، علیرضا جعفری راد، ثریا هویس ابیچلر، محمد لطفی، نیما نظافتی صفحات 553-564

    کانسار مس- طلای پورفیری شادان در کرانه شرقی کمربند آتشفشانی- نفوذی ترشیری قطعه لوت قرار دارد. محلول های ماگمایی- گرمابی برآمده از داربستی گرانیتی- گرانودیوریتی پورفیری که بیشتر در سنگ های آتشفشانی ایوسن نفوذ کرده اند باعث رخداد انواع دگرسانی های فراگیر پتاسیمی، پتاسیمی- فیلیک، آرژیلیک و پروپیلیتیک در منطقه شده اند. سامانه کانی زایی در ذخیره شادان به صورت های پورفیری، فراگرمایی-رگه ای و برش های گرمابی کانه دار رخ داده است. کانی سازی پورفیری بیشتر بصورت افشان و داربستی در توده گرانودیوریتی و نوع رگه ای بصورت رگچه های کوارتز سولفیدی و کربناتی با روند عمومی شمالغرب- جنوبشرق دیده می شود. کانی زایی به دو صورت اکسیدی (بیشتر هماتیت، مگنتیت، لیمونیت و گوتیت) و سولفیدی (بیشتر پیریت، کالکوپیریت، بورنیت  و کولیت) قابل شناسایی است. با توجه به شواهد صحرایی، میکروسکوپی و دماسنجی، خاستگاه کانسار مس- طلای شادان در گستره ذخایر پورفیری - فراگرمایی قرار دارد. نتایج تجزیه کانسنگ اولیه نشان می دهد که عناصر اصلی در کانسنگ مس و طلا هستند. طیف پراکندگی انرژی پرتوی ایکس (EDX) 53 ذره طلا نشان می دهد که طلای آزاد یا الکتروم در اندازه حدود 1 تا 10 میکرون به سه صورت؛ تکی، بین دانه ای و به دام افتاده و بیشتر درون کانی های اکسیدی لیمونیت و هماتیت تشکیل شده است.

    کلیدواژگان: کانی شناسی، پهنه اکسیدی، طلا، مس، شادان، پورفیری، خراسان جنوبی
  • مجید قاسمی سیانی*، بهزاد مهرابی، فرانز نوی بایر صفحات 565-574

    فلات ایران در یکی از پیچیده ترین موقعیت های زمین پویایی کمربند آلپ-هیمالیا قرار دارد. منطقه معدنی سنگان بزرگترین منطقه سنگ آهن اسکارنی سنوزوییک در دورترین بخش شرق کمان ماگمایی البرز در ایران است. توده های گرانیتوییدی در منطقه معدنی سنگان شامل توده های بارور سرنوسر دربردارنده سینیت، سینوگرانیت و گرانیت و توده های عقیم سرخر و برمانی شامل مونزوگرانیت و سینوگرانیت هستند. در این پژوهش، از ترکیب 8 نمونه زیرکن از گرانیتویید سرنوسر، سرخر و برمانی به عنوان یک ابزار اکتشافی مهم برای بازسازی دوباره تکامل ضخامت پوسته در کمان ماگمایی سنگان استفاده شده است. ناهنجاری Eu/Eu* زیرکن (بهنجار شده با کندریت) با N(La/Yb) سنگ کل همبستگی مثبت دارد که از آن برای بازسازی ضخامت پوسته در زمان تشکیل توده ها استفاده شده است. نتایج بررسی های نشان می دهد که گرانیتوییدهای بارور سرنوسر در پوسته ضخیم تری نسبت به گرانیتوییدهای عقیم سرخر و برمانی تشکیل شده اند.

    کلیدواژگان: ضخامت پوسته، باروربودن ماگما، شیمی زیرکن، ناهنجاری یوروپیوم، اسکارن سنگان
  • زینب نورمحمدزاده*، محمد حکیمی، حسن حسنی صفحات 575-582

    در این پژوهش، ترکیب جدید تترامتیل-3،ʹ3،ʺ3،ʺʹ3-(پروپان-2،1-دی ایل بیس(آزانیتریل))تتراپروپیونات (TPAT) از واکنش پروپان-2،1-دی آمین و متیل آکریلات در حلال متانول تهیه گردید. ترکیب TPAT در محیط بازی، همزمان با تشکیل کمپلکس به لیگاند 3،ʹ3،ʺ3،ʺʹ3-(پروپان-1،2-دی ایل بیس(آزانیتریل)) اسید تتراپروپانوییک (H4PAT) تبدیل شد. کمپلکس 3،ʹ3،ʺ3،ʺʹ3-(پروپان-2،1-دی ایل بیس(آزانیتریل))تتراپروپیونات مس (II) [Cu(H2PAT)] با روش های طیف سنجی تبدیل فوریه فروسرخ (FT-IR)، تشدید مغناطیسی هسته ای پروتون (HNMR) و تجزیه عنصری کربن، هیدروژن، نیتروژن و گوگرد (CHNS) شناسایی و با پراش پرتوی X (XRD) تعیین ساختار گردید. لیگاند H4PAT از طریق دو اتم نیتروژن، دو اتم اکسیژن از یون پروپیونات و یک گروه کربونیل از اسید پروپانوییک به اتم مس همتافته شده است و آرایش هندسی هرم مربعی واپیچیده دارد. این کمپلکس در سیستم بلوری راستگوشی با گروه فضایی Pna21 با  Å a=14.1429(8) ، Å b=14.1429(8) و Å  c=9.9781(3)با چهار مولکول در یاخته یکه (Z=4) متبلور شده است. کاربرد کاتالیزوری این کمپلکس بررسی شد. از 2 میلی مول کمپلکس [Cu(H2PAT)] برای جفت شدن فنیل برمید، در شرایط تقطیر، بدون حلال در مدت زمان 120 دقیقه استفاده شد و بی فنیل با بازده 80 درصد تشکیل گردید.

    کلیدواژگان: مشتق های پروپان-2، 1-دی آمین، کمپلکس لیگاند چند دندانه، کمپلکس مس(II)، ساختار بلوری، شیمی کوئوردیناسیون
  • فروغ محمدی، هاله ثنایی شعار*، الهام طحان پسر صفحات 583-590

    در این پژوهش، نانوذرات مغناطیسی Fe3O4 سنتز شد و ویژگی های آنها با میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FESEM)، پراش سنج پرتوی ایکس (XRD)، طیف سنج تبدیل فوریه فروسرخ (FT-IR) و مغناطیس سنج نمونه ارتعاشی (VSM) بررسی گردید. افزون بر این، عملکرد نانوذراتFe3O4  به همراه روکنشگر تالو آمین اتوکسیله (TAE) در تعلیق زدایی نفت خام با آزمایش بطری ارزیابی شد. ترکیب نانوذرات Fe3O4 و TAE بازده جدایش آب از نفت را تا 94 درصد بهبود بخشیده و مصرف تعلیق شکن تجاری را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: نانوذرات مغناطیسی Fe3O4، امولسیون آب در نفت خام، تعلیق شکن، بازده تعلیق زدایی، تالوآمین اتوکسیله
  • مائده سعیدی، محمدابراهیم قاضی*، مرتضی ایزدی فرد صفحات 591-602

    در این پژوهش، نمونه های پودری ZnO، α-Fe2O3 و نانوکامپوزیت های ZnO/Fe2O3 با نسبت وزنی  ZnO به  Fe2O3  برابر با  (5/0: 1)، (1:1) و (1:2) به روش گرمابی تهیه و سپس ویژگی های ساختاری ، نوری و مغناطیسی آنها بررسی شد. نتایج بررسی الگوهای پراش پرتو (XRD) نمونه ها تشکیل ساختار ششگوشی اکسید روی و اکسید آهن را تایید کردند. بررسی طیف جذبی نمونه های سنتز شده نشان داد که نانوکامپوزیت ZnO/Fe2O3 جذب را در ناحیه مریی افزایش داده و از این رو مقدار گاف نواری آن نسبت به اکسید روی کاهش و نسبت به اکسید آهن افزایش می یابد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FESEM) نشان دادند که نانوذرات کروی Fe2O3 روی سطح نانوورقه های ZnO قرار گرفته اند. نتایج مغناطیس سنج نمونه ارتعاشی (VSM) نشان دادند که ZnO خالص دارای ویژگی غالب دیامغناطیسی و -Fe2O3α دارای ویژگی های فرومغناطیس نرم هستند و در نانوکامپوزیت های تهیه شده، با افزایش غلظت Fe2O3 مقدار مغناطش افزایش می یابد. به طور کلی نتایج این تحلیل ها نشان دادند که اندازه ذرات، ویژگی های نوری و ویژگی های مغناطیسی نانوکامپوزیت های ZnO/Fe2O3 به شدت به غلظت Fe2O3-α بستگی دارند.

    کلیدواژگان: روش گرمابی، نانوکامپوزیت ZnO، Fe2O3، ویژگی های مغناطیسی، ویژگی های نوری، ویژگی های ساختاری
|
  • Azadeh Malekzadeh Shafaroudi*, Hamed Amini Zahan, Mohammad Hassan Karimpour Pages 419-434

    The Kimia copper area is located in the Eocene volcano-sedimentary complex northwest of Bardskan in Razavi Khorasan Province. The geology of the area includes volcanic rocks with andesite-basalt composition, conglomerate with andesite fragments, nummulitic limestone and tuffaceous sandstone. Mineralization is found in andesite and conglomerate units as well as at the border between these units in the form of vein-veinlets, disseminated, replacement and open space filling. Primary minerals are chalcocite, pyrite, and secondary minerals are malachite, caveolite, and iron oxide. The faults in this region are formed in two directions, northeast-southwest and northwest-southeast, with a slope of 45 degrees. The main veins in this zone are calcite-quartz-pyrite, calcite-chalcocite and calcite-barite-pyrite. Alterations related to veins are siliceous and carbonate and are related to igneous, propylitic, carbonate and chloritic units. The amount of copper element ranges between 6950 and 47935 ppm and other elements have low values. Based on fluid inclusion study, the minimum formation temperature ranges between 228 and 368 °C and the salinity is between 10.4 and 16.9 percent. Based on the evidence of the host rock, structure, textures and existing alterations, copper mineralization in Kimia area is Manto type.

    Keywords: mineralogy, geochemistry, fluid inclusion, Eocene, Manto copper
  • Mohsen Mortazavi Ravari*, Fariba Jamshidi, Abbas Asiabanha Pages 435-454

    The Late Cretaceous basaltic magmatism in northern part of the Urumieh-Dokhtar Magmatic Arc (UDMA) includes subalkaline (transitional) basalts and basaltic andesites; which are formed in associated with various pyroclastic and sedimentary rocks. These rocks are charactrized by similar geochemical patterns including enrichment in light rare earth elements (LREEs), large ion lithophile elements (LILEs),  and depletion in high field strength elements (HFSEs; e.g., Nb, Ta, Ti). These geochemical evidence indicates magmatism related to volcanic arcs and subduction setting. In addition, the nearly flat heavy rare earth element (HREE) patterns are similar to that of the oceanic island basalt (OIB). These mafic magmatic rocks are characterized by a mantle dominated composition, evidenced by (87Sr/86Sr)i ratios of 0.70404–0.70414, and uniform positiveεNd(t) values of 1.00–4.14. The trace-element and isotopic modelling indicate that the studied basaltic rocks resulted from partial melting of metasomatized lithospheric mantle wedge at the garnet–spinel stability depth in transitional zone. The magmatism in the study area more likely occurred in an incipient volcanic arc setting due to asthenospheric upwelling in response to lithospheric extension during slab retreat 80 million years ago.

    Keywords: Cretaceous volcanic rocks, Urumieh-Dokhtar Magmatic Arc, extensional regime, Lithospheric mantle, Subduction related components
  • Maryam Sadat Mazhari, Saeed Saadat*, Seyed Ahmad Mazaheri, Seyed Masoud Homam Pages 455-466

    The studied mining area is located in the northeast of the Lut block, within the Ahangaran mountain range. The rock units in the region generally include limestone and metamorphosed carbonate rocks that are penetrated by intrusive masses with the composition of diorite, monzodiorite, granodiorite and granite. Based on the structural control of the mineralization zone and the formation of metasomatism succession with the presence of low-temperature hydrous minerals such as chlorite and epidote along with magnetite, the iron mineralization of the area can be considered as a low-temperature skarn type. The mineral chemistry of magnetite and the amounts of Ca, Ti, Al, V, Cr, Ni and Mn are also similar to skarn deposits. Field studies indicate that another younger intrusive mass at depth is the origin of the iron mineralization of the ore zone. Based on analysis of components, calculated on the basis of REE, the ore solution with magmatic origin has moved upward along the faults and after mixing with atmospheric fluids, as a result, it has created a reaction with the carbonate rocks of the iron ore.

    Keywords: magnetite chemistry, iron mineralization, low temperature skarn, Ahangaran, Lut
  • Ghafouri, Moeinzadeh* Pages 467-478

    The Gol-e- Gohar iron ore mine, in southwest of Sirjan city, is structurally located in the Sanandaj-Sirjan zone and is mostly composed of Paleozoic metamorphic rocks. The highest degree of metamorphism of the rocks of the region is related to the amphibolite facies. The studied of amphibolite indicates that the hornblende and plagioclase are the main and biotite, sphene, quartz, tourmaline and opaque minerals are the accessory minerals. Secondary minerals include chlorite, epidote, calcite, iron oxides, and sericite that have been developed during the alteration phases, as well as chloritization and epidotization of biotites and amphiboles as evidence of retrograde metamorphism. Based on amphibole mineral chemistry studies, amphiboles are formed as a combinations of magnesio hornblende, paragasite and winchite types. According to Geothermobarometry studies, amphiboles are formed under conditions of high oxygen fugacity and at a temperature of 600 to 750° and an approximate pressure of 3 to 7 kbar.

    Keywords: Sirjan, Gol-e-Gohar, amphibolite, mineral chemistry, geothermobarometry
  • Ashraf Torkian*, Zahra Shirmohamadi, Seyedeh Razieh Jafari Pages 479-496

    The Garmkhani-Meyham region is located in SE-Qorveh city, in the northwestern part of the Sanandaj-Sirjan zone. This area includes a variety of regional and contact metamorphic rocks. Microprobe data of mineral chemistry show that amphiboles, magnesium-hornblende type; plagioclases, andesine to albite type; biotite crystals, siderophyllite type; white mica, muscovite type and epidotes, clino-zoisite type are in composition.  Based on the mineral chemistry of amphibole, the magmatic series of its constituent magma is the subalkaline and its tectonic environment is supra-subduction. Geothermometric estimates on the amphibole and plagioclase minerals in amphibole- schists, a temperature ranges from 464 to 570 °C and pressure between 3 to 5.6 kbar illustrate passing from greenschist facies to amphibolite facies.

    Keywords: mineral chemistry, green schist, regional metamorphic, contact metamorphic, Sanandaj-Sirjan zone
  • Marzieh Ghadirpour, Ghodrat Torabi*, Marjan Ghaderi, Fereshteh Bayat, Nargess Shirdashtzadeh Pages 497-508

    The Kuh-e-Kalut-e-Ghandehari is located about 40 Km northwest of the Anarak (northeast of Isfahan). This area is a part of the Central Iran that is situated in west of the Yazd block; near to the Ashin ophiolite and drastic directional changes of the Great Kavir Fault. In the northwest of Anarak, the Ashin ophiolite is covered by the Cretaceous limestones, and crossed by the Eocene volcanic rocks. The Upper Eocene gabbro-diorite stock cross cuts the Eocene volcanic rocks. Andesites are the predominant unit of the Eocene volcanic rocks. They are grey to dark- grey in colour and have amphibolite xenolith. The main textures of these volcanic rocks are porphyritic, poikilitic, trachytic, sieved texture and glomeroporphyritic. The main phenocrystic minerals of andesites are plagioclase, amphibole and clinopyroxene situated in a matrix of the same minerals and sanidine, magnetite and apatite. Secondary minerals are formed as a result of the hydrothermal alteration and comprise zeolite, chlorite, epidot, sericite, kaolinite and calcite. Mineral chemistry indicates that plagioclases are andesine to labradorite (An= 30-52%), K-feldspars are sanidine (Or= 68-71%), amphiboles are calcic with pargasite composition (Mg#= 0.58-0.71), and clinopyroxenes are diopside (Mg#= 0.91-0.93) in composition. Whole rocks chemical analyses indicate that these andesite and trachy-andesite rocks have calc-alkaline property. The chondrite and primitive mantle-normalized REE and multi-element patterns show LREE and LILE enrichment and HFSE (Ti, Ta, Nb) depletion, which are characteristics of the subduction-related magmas. These data indicate that the primary magmas were genarated by medium degrees of partial melting of the lithospheric mantle spinel lherzolite. Subduction of the Central-East-Iranian Microcontinent (CEIM)-confining oceanic crusts (Naein and Ashin oceanic crusts) are possibly the reason of this volcanism. Geochemistry of these volcanic rocks are similar to the arc-related ones.

    Keywords: Eocene Volcanic rocks, Andesite, Calc-alkaline, Kuh-e-Kalut-e-Ghandehari, Anarak, Central Iran
  • Maryam Zurmand Sangari, Ahmad Ahmadi Khalaji*, Kamal Noori Khankahdani, Zahra Tahmasbi Pages 509-522

    The studied area is located in the high Zagros zone and it is considered a part of the Neyriz ophiolite. In this area, the ophiolitic complex is a small coloured melange including radiolarite cherts and serpentinized peridotite rocks. The peridotite rocks are mostly serpentinized harzburgite. The peridotite rocks are mostly serpentinized harzburgite. These rocks composed mainly of olivine, pyroxene, serpentine and spinel, where olivines have been strongly altered to serpentine and pyroxenes to bastite. So, serpentine group minerals are seen in abundance in these rocks. Also, spinel is found in amorphous and amoebic shape in these rocks. Based on mineral chemistry, serpentines are in the range of stability of all three mineral phases, i.e. lizardite, chrysotile and antigorite, and the range of pseudomorphic serpentinites, which shows they are the result of the regressive replacement of olivine and pyroxene with serpentines. Also, these minerals are mostly located in Ol-mesh and Cpx bastite ranges, which shows they are the result of regressive metamorphism of harzburgite and dunite rocks. The spinels are Cr- spinel and pleonaste type. These Cr spinels are ophiolitic type and have residual nature. The low TiO2 and the enrichment of these spinels from Cr is similar to spinel in fore-arc harzburgites. Also, these spinels, in addition to having the characteristics of alpine peridotites, are placed in the overlapping range between suprasubduction (SSZ) and abyssal peridotites. So, the studied serpentinized peridotites are formed from high degrees of partial melting (25-30%) of a depleted mantle in a suprasubduction (SSZ) - fore-arc setting.

    Keywords: High Zagros, Bavanat, ophiolite, serpentinized peridotites, serpentine, spinel
  • Zeinab Naderizadeh*, Hossein Khademi, Shamsollah Ayoubi, Mokhtar Zolfi Bavariani Pages 523-536

    The aim of this study was to determine the distribution of palygorskite and associated silicate clays in selected Cenozoic rocks of the Bushehr Province. Thirteen samples of sedimentary rocks were taken and their clay fractions were examined by X-ray diffraction and scanning electron microscopy. Results showed that some sedimentary rocks contain palygorskite but no trace of this clay mineral was found in calcareous shale and calcareous marl units of the Upper Cretaceous to Eocene period. Among sedimentry rocks studied, the Aghajari Formation (Miocene-Pliocene) has the highest quantity of palygorskite. Chlorite, illite, smectite, kaolinite, and quartz were found as other minerals present in sedimentary rocks of the study area. SEM images clearly show the presence pf palygorskite in some sedimentary rocks of the area. It seems that conditions such as shallow intermountain lakes and lagoons were prevailing in the study area during the Cenozoic time.

    Keywords: Palygorskite, Cenozoic, silicate clays, Bushehr Province
  • Asghar Barati Lak*, Yousef Rahimsouri, Zahra Bonyadi Pages 537-552

    The Balestan iron deposit is located about 55 km southeast of Urmia city. The main host rock is the quartz sericite schist unit of the Early Precambrian age. Major mineralization occurred along the schistocytes of the host rock. However, open space filling structure is also abundantly observed in the fault zones. Based on field evidence and microscopic studies, the dominant iron mineralization is in the form of magnetite, which is observed along with pyrite and chalcopyrite. Geochemical investigations revealed that the distribution patterns of trace elements and major oxides are very similar to other hydrothermal iron deposits. The microthermometric studies of fluid inclusions shows an average homogenization temperature and salinity of about 276°C and 7.3 wt% NaCl equivalent, respectively.The variation trends in salinity and Th of fluid inclusions can be explained by a cooling and pressurization of ore-bearing fluids. Also, these data show that the Balestan iron ore deposit is located within the field of mesothermal ore deposits.

    Keywords: Hydrothermal iron deposit, geochemistry, fluid inclusions, Baleatan, Sanandaj-Sirjan Zone
  • Parivash Mahdavi*, Alireza Jafari-Rad, Soraya Heuss-Aßbichler, Mohamad Lotfi, Nima Nezafati Pages 553-564

    The Shadan Porphyry copper-gold ore is located in eastern margin of Tertiary volcano-plutonic belt of the Lut block. Hydrothermal Magmatic solutions of granite-granodiorite stock porphyry rocks that are generally intruded  in the Eocene volcanic rocks resulted  in vast potassic, potassic-phyllic, argillic and propylitic alterations in the area. Mineralization in the Shadan ore has been occurred as porphyry, epithermal-vein and hydrothermal breccia. Mineralization is mostly occurred as scattered, stockworks in granodioritic mass and vein type as sulphide, quartz and carbonate veins, trending northwest-southeast. Mineralization are recognized in two types: oxidized (hematite, magnetite, limonite, goethite)  and sulfide (pyrotite, chalcopyrite ,bornite and covelite). According to microscopic and thermometric studies, genesis of the Shadan copper- gold ore is porphyry-epitermal. The results analysis on the primary ore show that the main metallic minerals in the ore are copper and gold. The EDX spectrum of scanning electron microscopy (SEM) on 53 gold particles shows that gold particles are in the form of native gold and electrum is between 1 and 10 microns in size. The occurrence of gold includes mono gold, trapping gold and intergranular gold. Gold grains are within the limonite, and hematite .

    Keywords: Mineralogy, Oxidized zone, gold, copper, Shadan, Porphyry.Southern Khorasan
  • Majid Ghasemi Siani*, Behzad Mehrabi, Franz Neubauer Pages 565-574

    The Iranian plateau is located in one of the most complex geodynamic settings within the Alpine-Himalayan belt. The Sangan mining area is the largest Cenozoic skarn iron ore district in the far eastern part of the Alborz magmatic arc in Iran. Granitoid intrusions in the Sangan mining area are subdivided into the fertile Sarnowsar intrusion composed of syenite, syenogranite, and granite; and the barren Sarkhar and Bermani intrusions composed of monzogranite and syenogranite. In this study, we used the zircon geochemical composition from eight samples of Sarnowsar, Sarkhar and Bermani granitoids as an important exploration tool for reconstructing the crustal thickness and its evolution in the Sangan magmatic arc. Zircon Eu/Eu* [chondrite normalized] correlates with whole rock La/Yb, has been used to estimate the crustal thickness. Our results reveal that fertile Sarnowsar granitoids formed in the thicker crust than barren Sarkhar and Bermani granitoids.

    Keywords: Crustal thickness, Magmatic fertility, Zircon chemistry, Eu anomaly, Sangan skarn
  • Nourmohamadzadeh*, Hakimi, Hassani Pages 575-582

    In this research, a new compound of tetramethyl-3,3ʹ,3ʺ,3ʺʹ-(propane-1,2-diylbis(azanetriyl))tetrapropionate (TPAT) was prepared from the reaction of propane-1,2-diamine and methyl acrylate in methanol solvent. The composition of TPAT in the base environment, simultaneously with the formation of the complex, was reaction to the ligand 3,3ʹ,3ʺ,3ʺʹ-(propane-1,2-diylbis(azanetriyl))tetrapropanoic acid (H4PAT). 3,3ʹ,3ʺ,3ʺʹ-(propane-1,2-diylbis(azanetriyl))tetrapropionate copper(II) complex [Cu(H2PAT)] was identified by FT-IR, 1H NMR spectroscopy, elemental analysis (CHN) and its structure was determined by X-ray single crystal. H4PAT ligand is coordinated to copper atom through two nitrogen atoms, two oxygen atoms from propionate ion and one carbonyl group from propanoic acid and has a distorted square pyramidal geometry. This complex is crystallized in orthorhombic crystal system with space group Pna21 and Z=4 with a=14.1429(8) Å, b=14.1429(8) Å and c=9.9781(3) Å. The catalytic application of this complex was investigated. 2 mmol of [Cu(H2PAT)] complex was used for the coupling of phenyl bromide, under reflux conditions, without solvent in 120 minutes, and the biphenyl product was formed with 80% efficiency.

    Keywords: propane-1, 2-diamine derivatives, polydentate ligand complex, copper(II) complex, crystal structure, coordination chemistry
  • Forough Mohammadi, Haleh Sanaishaar*, Elham Tahanpaser Pages 583-590

    In this study, MNPs-Fe3O4 were synthesized, and the properties of these nanoparticles were investigated by FESEM, XRD, FT-IR and VSM. In addition, the performance of MNPs-Fe3O4 along with ethoxylated tallow amine (TAE) surfactant in crude oil demulsification was evaluated by bottle test. The combination of MNPs-Fe3O4 and TAE improves the efficiency of water separation from oil by 94% and reduces the consumption of commercial demulsifier.

    Keywords: Fe3O4 magnetic nanoparticles, Water in crude oil emulsion, demulsifier, demulsification efficiency, ethoxylated tallow amine
  • Maaedeh Saiedi, Mohammad E. Ghazi*, Morteza Izadifard Pages 591-602

    In this study, ZnO, α-Fe2O3 and ZnO/Fe2O3 nanocomposites powders with weight ratios of (1:0/.5), (1: 1) and (1: 2) were prepared using hydrothermal method and their structural, optical and magnetic properties were investigated. The results obtained from analysis of the XRD patterns confirmed formation of the hexagonal structures for ZnO and Fe2O3. The absorption spectra of the synthesized samples showed that the absorption in the visible region increases for ZnO/Fe2O3 nanocomposite and its band gap value reduces (increases) in comparison to the zinc oxide (iron oxide). FESEM images showed that Fe2O3 spherical nanoparticles are located on the surface of the ZnO nano-sheets .The results obtained from magnetic studies by VSM revealed that ZnO has a diamagnetic property and α-Fe2O3 shows soft ferromagnetic behavior and for the nanocomposites, the magnetization values increase with increasing the Fe2O3 concentration. In general, the results show that the particle size, optical property and magnetic property of the ZnO/Fe2O3 nanocomposites strongly depends on the concentration of Fe2O3.

    Keywords: Hydrothermal method, ZnO, Fe2O3 nanocomposites, optical property, magnetic property, structural property